Kronikken


Vi modtager gerne kronikforslag på [email protected]. Forslag skal være på mindst 400 ord, og vi svarer, uanset om det optages eller ej.

Indlæg fra vores gæsteskribenter

 

Park United - F.C. København
Kronik af McAllan

Et referat fra Port Elizabeth, Sydafrika, 15. februar 2000.

21.02.00

Læs mere...

 

Herfølgepølsen
- en søgen efter stemning
Kronik af Peter B. Jensen

Så oprandt dagen eller den kolde oktoberaftenstund, hvor topbraget mellem Herfølge og AB skulle finde sted. Iført de Jens Lyn'ere (lange uldne underbukser), et par varme trøjer og den dovne medkommentator, drog vi fra vore parkeringssted, hvor et udbredt lokalt kendskab afholder een fra at benytte parkeringsfaciliteterne ved siden af stadion, ned til den nys opførte endetribune. Her indtraf den første positive overraskelse, der var kø for at komme ind på stadion, hvilket ikke er hverdagskost på disse kanter.

22.10.99

Læs mere...

 

Den Sidste Fodboldkrig
- Fodbold, hukommelse og herredømme
Kronik af Henrik Rønsbo

Artiklen fremstiller hvorledes fodbold i en mindre indiansk landsby i El Salvador er blevet den vigtigste måde hvorpå landsbyens to etniske grupper mødes. Den viser hvorledes hverdagsfodbold organiserer grupper af unge mænd og, hvorledes en turneringskamp imellem landsbyens to etniske grupper, blev en anledning til at udfordre ladinoernes herredømme.

25.07.99

Læs mere...

 

De store debatfora - hvor går de hen?
Kronik af Henrik Rønsbo, ph.d. i antropologi

Dén væsentligste nyskabelse i 90ernes fankultur har uden tvivl været fremkomsten af internettet. Med internettet er der opstået en række nye kommunikationsformer og fællesskaber der ikke eksisterede tidligere.

05.07.99

Læs mere...

 

Løver, Dannebrog og vandrotten
Kronik af Morten Plannthin

I august 1658 skete der pludselig ting og sager. Blå-gule horder gik i land i Korsør og inden længe var det meste af Sjælland besat. Kun en lille by helt ud ved vandet holdt stand (har man hørt det et eller andet sted før). Byen var befolket af tapre borgere - ikke Gallere men Københavnere!

11.03.99

Læs mere...

 

Kommer forløsningen i år?
Kronik af Peter B. Jensen

Igen er det rent gætteri, men ja jeg tror vi vinder denne gang. Hele truppen er sultne, og de viste allerede i den sidste del af efteråret, at stabiliteten var ved at indfinde sig. Jeg tror kun det kan gå yderligere fremad. Kampene mod Chelsea viste, hvad FCKs hold egentlig kan og vil, der manglede lige den sidste ½ meter.

24.01.99

Læs mere...

 

En fodboldfreak og hans favoritspiller
- et pænt farvel til Carsten Vagn Jensen
Kronik af Cook

Den 8. november var en af den slags efterårssøndage, hvor man burde sidde indendørs på en café med en kop rygende varm kakao og et glas kalua, men hvor man istedet har valgt at stå på et stormomsust stadion. Denne specielle søndag var det en udebanekamp i Parkens skygge - på Østerbro Stadion. Det var også den dag, der for første gang blev skrevet på min hummelspillertrøje med nr. 16 på ryggen.

05.01.99

Læs mere...

 

Wankerdal og kunsten at skrive om dansk fodboldkultur!
Kronik af DNA

Hvis Wankerdal har lyst til at skrive bredere og mere essayistisk om fans og fodbold, så skulle han måske tage og flytte røven derover hvor skriveriernes midtpunkt befinder sig, men det ønsker han ikke, og derfor INGEN RESPEKT til Wankerdal så længe han skriver om os,
men gør det fra den anden side af banen.

30.11.98

Læs mere...

 

En fusionsnipsers afsked med Guldbæk
Kronik af Mogens Stibolt

Få uger senere så jeg Goldbæk spille for FC for første gang. Det var i en Toto-kamp i Parken . Jeg husker ikke mod hvem, men vi vandt 2-1 på to mål af Mate Sestan. Men det jeg husker allerbedst fra den kamp, var i 2. halvleg da Bjarne skulle kaste indkast foran C-tribunen. En spiller var under behandling, så spillet var stoppet. Da lød den nu så velkendte sang for første gang: "HVAD SKAL VI MED BJARNE RIIS, VI HAR GOLDBÆK!". Han vendte sig om, kiggede først lidt forvirret op mod de fremmødte FCK-fans, og så grinte han over hele hovedet og viste os tommelfingeren. Da vidste jeg at han var FCKer!

10.11.98

Læs mere...

 

Da tipsfodbolden kom til Danmark
Kronik af DNA

Men fodbold spillede uden tvivl også en rolle da apparatet blev indkøbt. Min far havde altid gået til fodbold i Idrætsparken. Selvom han var født i Sydhavnen holdt han med KB. Det var i de år da KB først vandt mesterskabet, rykkede ud af 1. division for første gang, for året efter at komme tilbage og genvinde mesterskabet. Man kunne fristes til at sige at æblet sjældent falder langt fra stammen, FCK's elevatorture kommer ihvertfald ikke fra nogen fjern slægtning.

15.10.98

Læs mere...

 

Den Sorte Fredag på Vestegnen!
Kronik af DNA

Klubånden som aktiv har vi jo stiftet bekendtskab med i mange år, hvor de har været istand til at rejse sig når vi troede at de løb ind i en krise magen til vores. Så kom de igen, rystede oplevelserne af sig, fandt sammen med BS og tordnede hen over os og andre, for at løbe i mål med et gedigent forspring hver forsommer. Folk har altid henvist til klubånden når de skulle forklare sådan et mønster. Den hopper jeg nu ikke på - klubånder er noget spiritister tror på, og den gruppe tilhører jeg ikke.

12.09.98

Læs mere...

 

Sidste nyt fra KB-ungdommen
Kronik af Johan Stejn Mortensen

Denne weekend afsluttede ungdomsholdene deres respektive forårsturneringer. I den anledning har vi modtaget følgende indlæg fra Johan Stejn Mortensen, der er assisterende træner for KBs 1. junior.

15.06.98

Læs mere...

 

Kan man tillade sig at være skuffet?
Kronik af Mikkel Bagger

Et spørgsmål jeg næppe er alene om her lige efter sæsonafslutnigen, er om man kan være tilfreds med holdets præstationer i den netop afsluttede sæson. Som udgangspunkt er jeg utilfreds, men det er nok mere over måden det skete på og når det hele kommer lidt på afstand så var 97/98 jo et godt år hvor vi nåede det klubben havde sat snuden op efter; top 3 placering, pokalfinale og internationale kampe næste sæson via pokaltuneringen.

02.06.98

Læs mere...

 

Al den snak om spillerudskiftninger
Kronik af Peter B. Jensen

Fra tid til anden, og i særdeleshed når vi har tabt, dukker diskussionen op, hvem er berettiget til at optræde på klubbens hold, og hvem skal forvises til Danmarksserien for tid og evighed. Det er jo en meget subjektiv vurdering, der ligger til grund herfor, og eens opfattelse af, hvorvidt en spiller gør det godt eller ej er yderst forskellig. Den ene kamp er spilleren folkehelt, og der er ikke et øje tørt, den næste gang er han moden til invalidepension.

14.05.98

Læs mere...

 

Football Supporters, WAKE UP!
Kronik af EuroStand98

Fra sommeren 1998 har det europæiske fodboldforbund UEFA bestemt, at ståpladser er fuldstændigt forbudt til alle Europacup-kampe. Det vil være forbudt at stå op til kampe. Med mindre vi handler nu, vil det være uundgåeligt at all-seaters, (sæder på hele stadion) i løbet af få år vil blive et krav også til kampe i den nationale liga i hele Europa, som det er tilfældet i den engelske Premier League.

24.03.98

Læs mere...

 

Den fortabte søn vender tilbage
Kronik af Peter B. Jensen

Hver uge - ja næsten hver dag, kan vi i diverse aviser læse om spillerhandler i national og international fodbold, og efterhånden også i andre sportsgrene. Indtil for få år siden, lignede spillerhandlerne en organiseret form for hvid slavehandel, men så dukkede en ukuelig belgisk fodboldspiller op ved navn Jean (Marc) Bosmann, som ikke ville finde sig i, at han efter en opfyldt kontrakt ikke bare uden videre kunne skifte arbejdsplads - læs klub.

24.02.98

Læs mere...

 

Interview med Birger Peitersen
Kronik af Steffen Jensen og Kenneth Damsgaard

Fusionsnipserne har fået lov til at bringe dette interview med Birger Peitersen. Interviewerne er Steffen Jensen og Kenneth Damsgaard, der er folkene bag undersøgelsen af tilskueradfærd i dansk klubfodbold.
Det er en snak om fodboldkultur i Danmark med enkelte udlandske afstikkere, og Peitersen giver mange bud på, hvordan tingene vil udvikle sig. Teksten er lang - men spændende.

20.02.98

Læs mere...

 

Du danske dommer jeg...
Kronik af Peter B Jensen

Det kræver erfaring og uddannelse at blive superligadommer - det kræver kun talent for at blive superligaspiller. Det kræver hård fysisk træning at lede en superligakamp - hvis man ikke er i træning som spiller bliver man skiftet ud!! Dommernes honorar er i en størrelsesorden, der ville få den dårligst betalte Århus Fremadspiller til at overveje en almisse til den fattige mand i det kulørte kostume.

09.02.98

Læs mere...

 

Pengene på bordet
Kronik af Eyðun Klakkstein

Der sker meget i færøsk fodbold i øjeblikket. Det første fodboldaktieselskab er på vej, spillere får rigtige kontrakter, og
pengene som normalt har været et tabu, er blevet en åbenlys magtfaktor, som de er alle andre steder.

30.01.98

Læs mere...

 

Todi Jónssons forvandling
Kronik af Eyðun Klakkstein

Han kan det hele. Score, lægge op til mål, udføre de tekniske detaljer som gør fodboldspillet underholdende, og så er hans eksplosive stil noget, enhver træner drømmer om at have i sit angreb. Todi Jónsson er uden tvivl den færøske fodboldspiller, der har nået længst. Hans talent og gåpåmod har forvandlet ham fra en 1. divisionsspiller på Færøerne, som absolut ikke var selvvalgt til landsholdet, til Færøernes ubestridte stjernespiller.

24.01.98

Læs mere...


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-2000
Sidste rettelse: 21. februar 2000.