Du danske dommer jeg.......(9/2/98)
Snart er vinteren overstået for denne gang, og med fryd i sindet går vi atter et forår i møde. Foråret varsler genopstart af superligaen, og så er det jo på tide at finde sit "jeg-skal-i-Parken-tøj" frem. Hvadenten man er dresset ud i blåt og hvidt, fra top til tå, eller blot ankommer i sine anonyme daglige klædestykker, så er een ting sikkert: vi vil fanme' se noget ordentlig bold igen.

Man har bænket sig, og ser med tilfredshed, at HOLDET atter er i stærkeste opstilling; modstanderne synes at blive reduceret til ufrivillige statister i kåd og lystig boldleg. Alt ånder fred og idyl da stadionspeakeren annoncerer: "kampens dommer er Kim Milton Nielsen ......(bla bla bla)". Rædslen står at læse i ansigterne hos de trofaste fans, skal den FCK-hader og stæreblinde ludersøn nu ødelægge vores eftermiddag med stribevis bevidste fejlkendelser mod HOLDET....manden er jo en SKANDALE!!! Hov hov hov! stop nu liiiiiiiige en halv, det var det samme, der blev sagt om Peter Mikkelsen, Knud Erik Fisker, Lars Gerner ect. I modstanderens lejr høres de samme anklager, og i aviserne dagen efter kan vi som regel læse de samme beskyldninger. Samtidig kan vi konstatere, at danske dommere er velansete internationalt, jeg fristes til at sige i meget høj kurs, hvordan kan det dog hænge sammen?

Lad os starte ved holdopstillingerne: FCKs hold er jo udelukkende professionelle spillere, der stort set ikke laver andet end at trille med den runde. Det samme må siges om BIF, OB, AaB, AGF, SIF og til dels AB, VIF og de øvrige hold spiller jo heller ikke gratis. Hvad så med ham i det spraglede kostume - før helt sort. Tjah! de får da noget rejsegodtgørelse og et mindre honorar, men de har civile fuldtidsstillinger i erhvervslivet ved siden af. At kalde dem for
fyraftensproffer er en tilsnigelse, men nok det begreb der kommer tættest på. Se på hvilke forberedelsesmuligheder de 2 hold har, for derefter at overveje om dommerne har de samme betingelser. Et forsigtigt skøn peger på, at det har de nok ikke. Nedenstående er listet nogle klare misforhold:

Det kræver erfaring og uddannelse at blive superligadommer - det kræver kun talent for at blive superligaspiller. Det kræver hård fysisk træning at lede en superligakamp - hvis man ikke er i træning som spiller bliver man skiftet ud!! Dommernes honorar er i en størrelsesorden, der ville få den dårligst betalte Århus Fremadspiller til at overveje en almisse til den fattige mand i det kulørte kostume.

Derudover har jeg det mere end svært med at acceptere de svinestreger spillerne laver på hinanden, ofte med velsingelse fra træner og ledere, hvorefter alle står på sidelinien og skaber sig imens en flok ophidsede spillere slår ring om dommeren, og lover død og ødelæggelse overfor modstanderens ugerninger, hvilke samme spillere selv udførte 3 minutter tidligere. Hvordan skal man kunne klandre vores dommerstand, at de ikke griber konsekvent ind - når de bliver mødt med en strøm af protester, fra spillere, ledere, publikum og sportsjournalister, hvis bedreviden er af et betragteligt omfang. Det er jo beklageligt, men uundgåeligt, at en spiller laver fejl i løbet af kampen, det er ligså oplagt, at dommeren gør det samme - hvorfor nu det? Jo de tilhører begge dyreracen Homo sapiens, hvis fornemmeste varemærke er: errare humanum est. Det er dog indlysende, at nogle dommerfejl afstedkommer ret afgørende resultater - se blot på Landsholdet før VM i 94 (dengang Bakero "el-Mide" bevidst skubbede Peter Schmeichel), men lad mig bemærke, at det endnu engang var en af disse små svinestreger, som selv en meget årvågen dommer har svært ved at dæmme op for. I forbifarten er der nævnt videodommere som bisiddere, men glem alt om det!! Spillet foregår på banen, det er der dommen også skal eksekveres.

Hvordan kan det så være, at Milton & Co er værdsatte internationalt? Jeg tror de vokser med opgaven, og at de op til disse kampe får de forberedelsesmuligheder, de savner i Superligaen. Ok! forholdene i Burkina Faso er nok ikke noget at prale af, selv Herfølge Stadion må kunne matche dette, men under mere eksotiske forhold, som eksempelvis Afrika så er det jo en rejse og kulturoplevelse for dommerne.

Når vi nu starter inde i Parken her til foråret, så kom lige disse linier i hu, inden vi ryster på hovedet af dommeren - årsagen til de svingende præstationer kan findes i denne artikel. Dermed er ikke sagt, at det ikke er tilladt at beklage sig, det er jo en specialitet ved os tilskuere :o)

Du danske dommer jeg elsker dig skønt du så ofte har sveget mig.

Ærbødigst

Peter B Jensen


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 20. april 1998.