Løver, Dannebrog og vandrotten

af Morten Plannthin

I starten af denne uge kunne man blandt andet i Politiken læse, at fodboldklubben Brøndby a/s gerne ville have en ny maskot og gerne et dyr, så klubbens hold kunne få et kælenavn á la Wolverhamtons 'Wolves' eller måske mere lige for - som FC Københavns 'løverne'. Årsagen skulle være, at den nuværende maskot 'Den forvoksede Københavnerstang' ikke rigtigt fænger.

Det er jo betegnende, at fodboldklubben BIF a/s med alt det der hører dertil af klubånd m.v., skal have 'merchandisedrengene' til at opfinde et nyt øgenavn og maskot. Det hænger måske nok allermest sammen med, at ungerne hellere vil have en Københavnerstang fra isboden end en ditto fra merchandiseshoppen og der derfor ikke har været noget nævneværdigt salg på den front.

Artiklen om Brøndby a/s jagt på en ny maskot fik mig til at tænke på, hvordan det er med FC Københavns løve, hvor stammer den egentlig fra?

Lidt research viser, at vores logo er fyldt med symbolik, vi kun kan være stolte af. Byen Københavns segl har fra Absalons tid været en tårnlignende spirprydet bygning omgivet af en mur med to tårne. Der er nok tale om en stiliseret gengivelse af borgen på Slotsholmen og spiret er sikkert borgens kirke. Bølgerne under borgen der symbolisere byens beliggenhed ved Øresund. Seglet minder meget om det man kender fra Københavns kommunes logo, men er her gengivet i en udgave fra 1394.

I august 1658 skete der pludselig ting og sager. Blå-gule horder gik i land i Korsør og inden længe var det meste af Sjælland besat. Kun en lille by helt ud ved vandet holdt stand (har man hørt det et eller andet sted før). Byen var befolket af tapre borgere - ikke Gallere men Københavnere!

I starten af 1659 stormede de blå-gule København, men blev slået tilbage. Belejringen fortsatte til 27. maj 1660, hvorefter Svensken gav op og Danmark var befriet for besættelsesmagten. Som tak for deres dåd fik Københavnerne en lang række privilegier, hvor det i denne sammenhæng er særligt interessant, at Frederik den 3. gav byen København af lov til at bruge krone, løver, krigsfaner (Dannebrog) og ridderhjelme i byens segl. Dermed fik byens skjold dette udseende:

Brugen af løven og Dannebrog i FCK's logo, kan altså henføres til den tid, hvor tapre Københavnere holdt stand mod den blå-gule besættelsesmagt. Det er symboler Københavnerne har fået lov til at bruge af Kongen, som tak for vores store indsats for Danmark - der er ikke noget at sige til, at vi Københavnere både er stolte og en gang i mellem arrogante, når vi spankulerer rundt med disse symboler på brystet.

Efter denne lille historie kan man kun glæde sig til at se, hvad fodboldklubben Brøndby a/s finder på. Bliver det et af de forslag, der ligger lige for: Brøndkarsen, Vandrotten eller sneglen, der alle er at finde i nærheden af en brønd, eller finder de ud af, at når den så højtbesungne klubånd ikke af sig selv har fostret et kælenavn, der kunne bruges som udgangspunkt for en maskot, så er der nok en eller anden grund til det?


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1999
Sidste rettelse: 11. marts 1999.