Den Sorte Fredag på Vestegnen! (12/09/98)

Jeg har tidligere i dette og på SSO fået på puklen for at betragte og kommentere BS/BIF komplekset, senest i et indlæg for et par dage siden på Sidelinien, hvor jeg referede noget hånligt til klubånden som en helligånd, der kan forklare hvad som helst, men samtidig dækkede over en række spændinger i BIF/BS. Jeg vil fortsætte her, og kort beskæftige mig med at se på forudsætningerne for at de kunne gå så galt i går som det fik, og selvfølgelig vil jeg undervejs forsøge at besvare spørgsmålet om det nogen sinde ville kunne ske i FC.

For mig at se er det den bemeldte myte om klubånd, der er det store problem, men selvfølgelig har myten også været et stort aktiv for BIF/BS. Klubånden som aktiv har vi jo stiftet bekendtskab med i mange år, hvor de har været istand til at rejse sig når vi troede at de løb ind i en krise magen til vores. Så kom de igen, rystede oplevelserne af sig, fandt sammen med BS og tordnede hen over os og andre, for at løbe i mål med et gedigent forspring hver forsommer. Folk har altid henvist til klubånden når de skulle forklare sådan et mønster. Den hopper jeg nu ikke på - klubånder er noget spiritister tror på, og den gruppe tilhører jeg ikke. Baggrunden for Brøndbyernes succes og ikke mindst deres evne til at komme tilbage har været et utroligt sammenspillet hold, der hver gang de har løbet ind i en spillemæssig krise er gået tilbage til de spilsystemer de tidligere har set virke og så kørt dem disciplineret igennem. Man behøver ikke en klubånd for at forklare dette, men det hjælper selvfølgeligt hvis både spillere, supportere og ledelse tror på den.
Men myten om klubånd, gør desværre (for dem) at kommunikationen mellem BS og BIF's ledelse brister fordi alle som udgangspunkt tror at de har fælles interesser... det har de som gårsdagens begivenheder viste langt fra, og Bjerregaard havde åbenbart ikke tidligt nok forsøgt at forklare BS hvad han syntes om aktionen, og havde vel egentlig ikke regnet med at den var så succesfuld, og samtidig kan man undre sig over at spillerne tilsyneladende heller ikke vidste noget.
Myten om klubånd gør endvidere at supportergruppen tror at deres fællesskab med Per Bjerregaard og ledelsen omkring holdet er vigtigere for ham end de andre alliancer han skal pleje til investorer, sponsorer, UEFA og DBU. Gårsdagens begivenhed viste med al tydelighed at dette ikke er tilfældet, således som Ivan Broe tidligere har argumenteret for, og dermed er vi fremme ved den tredje forudsætning for at det kunne gå så galt som det gjorde igår, nemlig at BS idag spænder over så forskellige interesser at det knager i fugerne. Igen har vi den der frygtelige klubånd, der gør at folk fordi de har en gul trøje på også tror at der ingen modsætningsforhold er imellem dem, at de ønsker de samme ting og har de samme drømme.
For et par dage siden skrev jeg: "Klubånd er det der holder alle fast i den sammen struktur, hvor BS og BIF (jf Faxe sagen, men der har også været andre) stort set smelter sammen. Dem der bliver røvrendt i den sag er for mig at se de gamle rødder, der må slæbes igennem den ene ydmygelse efter den anden, fordi de træller afsted under myten klubånd - fra min side skal der lyde.. smid åget og meld jer dog ud..."
Og jeg fortsatte: "Det er jo det der er det bizarre ved klubånden som myte - den skjuler for folk hvad der foregår, nemlig at Dr. Blærrehår, kører et professionelt cirkus, med de krav der nu engang stilles til et sådant."
De krav blev jo udstillet igår i en grad man sjældent er vidne til... og jeg sluttede af: "Nå, men oplysningstiden kan tids nok arrivere i landområderne syd for København, og så vil de nok indse at klubånd, det er noget man bruger til at kontrollere besværlige mennesker med, og så kan det jo være Mysse ikke kan se deres brøndbyshorts for bar skosåler."
Ikke fordi jeg vil være bagklog eller hovere, det er en noget tragisk baggrund at være det på for mennesker der har lagt så meget liv og følelser i noget der tilsyneladende gik op i røg på 45 minutter, men det kunne nok aldrig være sket i Parken, netop fordi vi ikke har den der idé om en klubånd svævende over ølsjatterne, vi har så noget andet, nogen vil kalde det dårlige ånde eller klubånder, what ever! Netop derfor går vi nok aldrig en så sort dag i møde (sorte fredag har de allerede døbt den) i forholdet mellem vores klubledelse og os, og gud ske tak og lov for det.
Min sympati går dog ikke til BS (som en skribent har opfordret til) men til de drenge der har brugt år af deres liv på noget der pludseligt blev revet fra dem - troen på et ubrydeligt fællesskab...Sympati til dem. Der er dog samtidig ingen tvivl om at for BS=s ledelse kommer dette som en kærkommen anledning til at skabe ro på bagsmækken: "vi kæmper supporternes interesser kan man vel forestille sig Mysander kommer ud og siger!" og mange vil sikkert tro dem uden at forstå at selve BS-konstruktionen og den mytologi den hviler på er en væsentlig forudsætning for at det kan gå så galt.

DNA


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 12. september 1998.