Optakt til Cup Winners Cup - F.C. København mod Levski Sofia

F.C. København skal i anden runde møde bulgarske Levski Sofia. Et navn der ikke umiddelbart for det til at "ringe" hos danske fodbold fans, men hvis man går dem lidt efter i sømmene opdager man at de er et af de største hold i Bulgarien. (En fodboldnation der har fostret store spillere, med Stoichkov som den absolutte stjerne). Når man tænker på bulgarsk klubfodbold, er det nok kun CSKA Sofia man kommer i tanke om, men det var netop CSKA som Levski slog i pokalfinalen. Tilmed med ligeså overbevisende cifre som vi bankede AB med, da vi mødte dem i pokalfinalen, nemlig 5-0!

Derudover har "the Blue Avalanche" som holdet kaldes af deres supportere, vundet mesterskabet 20 gange, og pokaltitlen i år var nummer 23. Bulgarsk rekord. Klubben er altså en af de absolutte sværvægtere i bulgarsk fodbold, men har dog stadig ikke formået at komme rigtigt langt i de europæiske turneringer. Det er blevet til fire kvartfinale pladser (3 i Cup Winners Cup og en i UEFA'en). På trods af at de mangler afgørende succes i europa, har de dog slået hold som Ajax, Barcelona og Dynamo Kiev i tidens løb. Levski har dog i løbet af 90'erne mistet en række spillere til den tyske bundesliga, hvor pengene er meget større end i Bulgarien, men ikke desto mindre har Levski dog 5 spillere i den bulgarske landsholdstrup!

Levski's fanklub gør meget ud af at fremhæve deres historie. Specielt omtaler de med stolthed klubbens største spiller, igennem historien den "legendariske 9" Gundi (Georgi Asparoukhov ) som huserede i 60erne. Historien fortæller at han ulykkeligvis blev dræbt i et biluheld i 1971. Tilhængerne har dog også helte på dagens hold. Det er specielt den unge målmand Dimitar Ivankov og første angriberen "Gonzo" (Georgi Ivanov). (Det er formodentlig ikke Gonzo fra Muppet show).

Det er altså en helt anden opgave end den vi blev stillet overfor i første runde. Spørgsmålet er så bare om vi er stærke nok til at slå et bulgarsk tophold. Personligt er jeg ikke i tvivl om at det er en god chance for at det kan lade sig gøre. På den anden side skal drengene nok ikke tage for let på opgaven. Man må også håbe at skarpheden oppe foran er der (Der må jo være en grund til at deres målmand er populær, og det er nok ikke for hans sangstemme). Man kan også få lidt bange anelser, når man hører om Gonzo's popularitet, da vores forsvar jo ikke har været det sikreste indtil nu i superligaen. Dog er man lidt mere fortrøstningsfuld efter kampen mod Brøndby, hvor de virkelig stod godt. (Rent faktisk er der ikke gået et mål ind i de tre sidste kampe).

Et stort minus er dog at vi jo desværre må undvære Carsten Hemningsløs, da han blev vist ud i sidste runde. Det kan blive et problem, da vores spil er tilrettelagt efter at spille med to løbe- og nærkamps stærke defensive midtbanespillere. Har må vi håbe at Højer er kommet op i omdrejninger, så han kan gå ind og overtage den plads. (Personligt ville jeg da ikke have noget imod at se Højer's første kanon frisparksmål i den første kamp dernede).

En ting der dog kan vise sig at blive en væsentlig fordel for F.C.K. er, at Levski's stadion for tiden er ved at blive bygget om. Derfor bliver kampen nok flyttet, fra deres "frygtede" hjemmebane. Det kan måske give os den afgørende fordel i sidste ende, så vi kan komme hjem med en smal sejr. Rent faktisk ville jeg også være lykkelig hvis vi kom hjem med 0-0, eller endda en smal 1-2. For jeg tror ikke der er nogen tvivl om at de er uhyggelig stærke på hjemmebane (selv hvis de ikke spiller hjemme). I forrunden vandt de 7-1 på hjemmebane, imod Lokomotiv fra Hviderusland, for derefter at spille 1-1 i retur opgøret. På trods af at det ikke er en frygtindgydende modstander må det alligevel være en advarsel om at det er en klassemodstander. Derfor er det altafgørende at vi spiller en god kamp dernede, og bevarer koncentrationen i alle 90 min. Det er godt nok en floskel, man ikke desto mindre er det rigtigt.

En ting er ihvert fald sikkert. Undertegnede vil sidde hjemme i sofaen hele den torsdag aften, og bede til at Todi finder vej til kassen. Jeg ville meget gerne med drengene derned, men på trods af det billige tilbud (vist nok ca. 1000 kr. med fanklub bussen) har jeg desværre ikke råd til at tage derned. Forhåbentlig er der mange der står økonomisk stærkere end mig, og tager de 24 timer som busturen varer. Ligegyldigt hvor mange der tager med er truppen rustet til at klarer sig godt i Europa. En spiller som Peter Nielsen skal nok vise sin store rutine, og binde kæderne samme. Og med Martin Nielsens "arbejdsraseri" bliver det svært for bulgarerne at spille det tekniske fodbold, som men ofte ser østeuropæiske hold diske op med. Hvis Todi så oven i købet har en god dag, får de sig en slem overraskelse. Og David kæmper jo altid i de store og vigtige kampe. Ja, hvis det kører er jeg ikke i tvivl om at de får brug for deres populære målmand. Men som sagt vil uafgjort også kunne betegnes som et godt resultat.

Hvis det lykkes at komme afsted fra Sofia med et godt resultat, så er jeg heller ikke i tvivl om at drengene nok skal afgøre det i Parken, foran et veloplagt hjemme publikum, der forhåbentlig tæller over 10.000 og gerne op imod 15.000 tilskuere.

Skal jeg tilsidst komme med et bud på vores chancer, vil jeg skyde dem til at være 60-40 i F.C.K. regi. Ikke fordi jeg nogensinde har set Levski spille, men fordi jeg tror at dansk fodbold er ved at være deroppe hvor vi bør slå hold fra Bulgarien, og så fordi vi SKAL vinde!

Fusionsnipserne


Læs mere om Levski Sofia på en af deres hjemmesider:
Officiel klubside
Fanklubside

Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 7. september 1998.