Rygternes klub

"Der er opbrud i luften, men stille før storm/
og rygter i omløb, der langsomt tager form"

- C.V. Jørgensen

Har det nogensinde været lækrere at være FCK-fan? Måske, måske ikke.

Har det nogensinde været mere underholdende? Aldrig!

Mon ikke de fleste er klar over, at Brian Laudrup er FCK-spiller nu. Så hvornår hørte skrivende 'Nipser om handlen for første gang? Da FCK meddelte Fondsbørsen, at nu var der forhandlinger i gang? Jeg dør af grin. Da TV2 scoopede hele Danmark aftenen før; sidste onsdag? Nix, var ude og spille bold, men godt gæt. Næh, på en mørk gade på Nørrebro, samme onsdag aften lidt over otte, møder man en god ven, som selvfølgelig skal forblive anonym. Han spørger, om jeg har hørt det seneste rygte. Lidt forvirret spørger man, om det har noget med Christian Andersen at gøre. For det sidste nye er, at AB ikke har godkendt den aftale om et skifte pr. 1. januar, som ellers skulle være på plads. "Nejnejnej, det er Brian. Han kommer til FC. Starter 1. december." Manden har hørt det fra en noget rystet kollega - ovenikøbet en Brøndbytilhænger. Som så har hørt det fra en 'meget nær kilde'.

Og lidt chokeret og meget tvivlende tager man til fodbold - det er jo ikke småting, der er sket for nylig, men dette er at gå fra fiktion til science fiction. Ingen, man fortæller det, tror på det. Så tager man tilbage til rygtesmeden, og kun få timer senere er man på et værtshus med store kolde fadøl, og så lykkelig, at man kunne tude: TV2 har netop lanceret den historie, man har kendt i flere timer.

"Careless talk costs lives"
- Engelsk plakat fra 2. verdenskrig

Det er en kendgerning, at hvis man er en engageret FCK-fan, kan man, hvis man bare holder øret en lille smule til jorden, høre alt om klubben længe før det kommer frem i pressen. Og dette er ingen anklage! Intet, som burde meddeles officielt først, har denne 'Nipser hørt på upassende vis i hele det postyr, som har stået på i de par uger, hvor FCK har fyldt halvdelen af de fleste aviser og forsiden hver anden dag. Næh, alt hvad man har kunnet få at vide, er enten kommet via aviser eller TV, eller ved blot at lytte godt efter hvad man får at vide på 'the grapevine'.

Vi så det på vej til Herfølge, da tre-fire folk havde dagens Ekstra Blad med i bussen. Forsiden skreg op om at Christian Andersen var på vej til FCK. Og hvis det var noget, der vakte nogen overraskelse hos FCK's fans, tør jeg dårligt forestille mig udtrykket i Per Frimanns ellers så troskyldige barneøjne, da han var hos bageren efter spandauere den søndag morgen. Noget siger mig, at det ikke var meningen, at den historie skulle på forsiden, mens den stadig var i støbeskeen.

Det er den slags historier, som i gamle dage var - bare rygter. Præcis som da Benny Lennartson blev set på Stamford Bridge, og han straks blev gjort til træner for FCK. Rygter af den gamle skole, som mest er baseret på nogle tanketråde hos journalister, som havde brug for 500 spaltemillimeter til næste dag. Men de sidste par uger er det gået lidt anderledes. Man har fået et par gode historier, og gudhjælpemig om de ikke har holdt.

"The ship of state is the only ship that leaks from the top"
- Sir Humphrey Appleby i 'Yes Prime Minister'.

Hvis vi skal bruge metaforer om lækkende skibe, må det være forbløffende, at et skib med så mange huller i skroget som FCK har disse dage kan flyde så stolt som det gør. Bovporten er røget, et par skodder står vidt åbne i vindsiden, og et isbjerg har sprættet siden op. Men pudsigt nok er det meget lidt vand, der kommer ind. Jo da, Fondbørsens topfolk er ved at gå ud af deres gode skind. Og et rygte vil mene, at Flemming Østergaard har bedt om et møde med Fondsbørsen for at forsøge at forklare klubbens særlige situation, for der er for alvor sure miner over, at de sidste par historier har fået lov til at komme til offentligheden før KF.

Samt over hele balladen med den pressemeddelelse om Christian Andersens skifte. Men det ligner nu blot chikane fra AB's side. Det er ret nærliggende, at deres advokat har kvajet sig og er gået ud over sit mandat, så han uden baglandet i orden har erklæret, at man havde en aftale, som kunne offentliggøres.

Men rygter er gavnlige. Husk på Michael Laudrup-historien i januar. Det gjorde jo ikke FCK-aktien nogen skade, at historien om Michaels skifte til FCK kom frem. Og hvad så om det ikke var sandt? Allerede da fik KF et veritabelt flip og undersøgte til højre og venstre, om der var tale om en 'plantet' historie, som skulle være et redskab for nogens ulovlige kurspleje. Det var beskyldninger, som grænsede til det injurierende, og som KF ikke har kunnet følge op med med gnist af bevis. Mon ikke det senere har vist sig, hvor meget (læs: hvor lidt) aktien har lidt som følge af forringet 'troværdighed'?

Men skrivende 'Nipser er i virkeligheden ikke så optaget af børspsykologien i dette her. Jeg synes personligt, det er FEDT, at man kan få en historie som Brian Laudrups skifte til København på et sølvfad, alene fordi en, der kender ham, ikke kunne tie stille med nyheden. Men samtidig skal man vide, at undertegnede med GLÆDE render med sladder. Sådan er det, når man har en brændende interesse for sin klub. Man vil altid gerne være oppe på beatet og være den bedst informerede. Pointen er altså, at hvis man fortæller en ting til én, fortæller man det meget let til det halve København. Og at hvis man ikke vil have tingene frem, må man simpelthen forblive schtum. Interessen for FCK er nemlig lige nu så stor, at alt har nyhedens interesse. Og á propos det kan jeg da lige nævne, at jeg har hørt fra én jeg kender, at...

Fusionsnipserne


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 7. november 1998.