Den lille ridse (6/11/97)
Den renæssance, dansk klubfodbold har fået i halvfemserne, har skabt en helt ny situation. Hele den bevægelse - for det kan man vist godt tillade sig at kalde det - har skabt grobund for en masse aktiviteter omkring fodbolden, blandt andet det organ, du ser her. Klubberne har i egen interesse forstærket det ved at sælge fanudstyr, som både giver umiddelbar fortjeneste, men som også cementerer grupperingerne. Som skrivende fusionsnipser er det selv min store fornøjelse at promenere med FCK-kasket på hidtil - om ikke uberørt så dog næsten - land i regntunge Norge. Men hvad er det, der sker oven i hovedet på mig? For syv år siden ville jeg have set meget skeptisk på en, der spåede, at jeg skulle se mere end en enkelt dansk klubkamp om året, ja se mig om efter hjælp, hvis der blev varslet, at jeg skulle bruge store summer på billetter, trøjer, blade, transport, flagstof og internet. Den endelige kroning en aktieinvestering på flere tusinde kroner, som jeg - læs ikke dette, Østergaard - ville være parat til at sætte over styr, hvis det kunne redde aktieselskabets eksistens, skulle det nogen sinde kom så vidt.
Det er tydeligt, jeg ikke er den eneste, der klør mig i nakken. I forbindelse med vores spørgsmål, der blev bragt her på siden for et par måneder siden i anledning af urolighederne på Brøndby Stadion, blev vi kontaktet af en fyr fra P1. Han skulle være med til at lave et program om dette fænomen som optakt til det, der skulle blive en uforglemmelig augustaften (kronet af Davids nikkedukke-walk). Denne journalist havde brugt en del tid på nettet for at skaffe sig den direkte viden, ufiltreret fra fansene. Og der var meget han ikke kunne forstå. Hvorfor går folk så meget op i dette her, hvorfor laver de endog fraktioner under samme klub, hvorfor råber de vulgære ting ad andre voksne mennesker. Jeg fornemmede hans konklusion: Disse mennesker er ikke normale. De rekrutteres fra de nederste sociale lag osv osv. Det er en holdning, som nyder stor udbredelse i pressen, og som har præget mig så meget, at der også nederst hos mig ligger (eller lå) denne latente formodning. Men slå et smut forbi FCKFCKUs hjemmeside. Her præsenterer en del af FCK-fansene sig i et indeks, som tager udgangspunkt i det diskussions- og nyhedsforum, der er på fanklubbens mailingliste. Selvom denne skare af knap et halvt hundrede mennesker naturligvis ikke kan repræsentere hele fanskaren, så er der her nok et bredere udsnit af befolkningen, end man finder i mange andre kredse (f.eks. sportsjournaliststanden). Som FCK-fans skal vi være de sidste til at stræbe mod normalitet, men det er slående. Og den presseskabte holdning - der er anført af stakåndede kamerafolk og sure, gamle mænd med ubegrænset adgang til de store medier - vil i de næste mange år være den, vi bliver modtaget med, når man overfor venner og bekendte "springer ud" som FCK-fan. Og efterhånden har jeg lært at nyde at lave denne lille bevidste ridse i pænheden.
Se andetsteds på siden vores nuværende spørgsmål om klubfans i Danmark, og svar meget gerne. Resultatet bliver bragt om ca. 3 uger.

Fusionsnipserne


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 20. april 1998.