Hvordan har Elkjær klaret sin samfundstjeneste? (3/6/97)
Efter 2½ måneds udsendelser tegner der sig så småt et billede af den nye sportskanal, TV-S. Mange har ment meget om, hvorvidt kanalen ville kradse et tilstrækkeligt antal seere sammen, og den helt store duelighedsprøve bliver, når kanalen d. 1. august bliver kodet. Den hidtidige seerrekord er på mere end 300.000 seere til: Brøndby - FC København!

Som fodboldelsker er man de seneste år blevet budt på stadig mere fodbold i fjernsynet. Alle kanaler skal have fodbold at byde på, og således kan man jævnlig komme til fjernsynsfodbold fra bl.a. Skotland, Holland og den engelske liga cup, hvis man tager en kanalrundfart. Derfor er det ikke ligefrem mængden af fodbold, der skal konkurreres på, men kampenes beskaffenhed.

Sportskanalens satsning har på fodboldområdet således grundlæggende været dansk superliga, men også spansk fodbold, Europa Cup og danske førstedivisionskampe har kunnet ses. Desuden har man selv fabrikeret fodboldmagasinet Kick Off og indkøbt store mængder engelske dokumentarudsendelser.

Den danske superliga har med mindst to kampe om ugen fået en betydelig bredere dækning, end vi har været vandt til fra TV-2 (se tidligere leder her på siden). Man har kunnet glæde sig over Vejles boldspillere, lært spillere fra Hvidovre og Viborg at kende, og ved selvsyn konstateret, at Herfølge også til daglig er så destruktive, som man oplever dem i Parken. Navnlig fredagskampene byder på god opladning, grundig orientering om holdene og baggrundshistorier i pausen. Kendskab til holdene er oftest en forudsætning for at nyde en fodboldkamp, og det har man forstået på sportskanalen. Den billedmæssige dækning er også i top, og de mange kameraer er med til at opfange de diskutable situationer.
Kommentatorerne har hovedsagelig været Preben Elkjær, Flemming Toft og Svend Gehrs, der alle har gjort det godt. På sidelinien har John Ringstrøm så været bindeled ved fredagskampene, og det har han kun i nogen grad haft succes med.
Hver rundes kampe er så blevet bearbejdet i Kick Off dagen efter, og programmet kan vel bedst karakteriseres som en endnu bedre udgave af det hedengangne Totalfodbold samtidig med, at det sendes, mens Danmark endnu er vågent. I udsendelsen har Preben Elkjær ofte været fremragende i diskussion af situationer, hvor han både tør sige, når dommerne har fejlet, og ikke automatisk udnævner alle frispark til at være "svinestreger". Navnlig hans spøgefulde opfordring til at indstifte kategorien "Ugens Milton" huskes.

Førstedivisionskampene har også fået omfattende dækning svarende til en kamp om ugen. Disse kampe har været underprioriteret med kommentatorkræfterne, ligesom den matte stemning på stadion i lidt for høj grad har forplantet sig til fjernsynsseeren. Transmissionerne er dog med til at gøre reklame for holdene under superligaen, og de kan være med til at øge den tilskuermæssige bredde i dansk topfodbold, og dermed på lang sigt løse problemet med stemningen.

De udenlandske kampe lader til at være blevet udvalgt efter et underholdningsmæssigt kriterie. Således har den spanske turnering, der byder på mange tilskuere, mål og dramatiske situationer været vist, og man savner ikke de mere blodfattige turneringer i Tyskland og Italien, ligesom tempoet i modsætning til i England er i et niveau, hvor både tilskuere og spillere kan følge med. Endelig har man fyldt op med ofte seværdige Europa Cup kampe og så en række engelske dokumentarudsendelser om al fodbold mellem himmel og jord. Disse udsendelsers kvalitet kan sagtens diskuteres, og de bærer præg af at skulle fylde en sendeflade ud.

Kanalen beskæftiger sig dog ikke kun med fodbold, og blandt de andre udsendelser gælder det, at der også her er mange metervareprogrammer, som er indkøbt i bl.a. USA.

Når man så som superligaorienteret forbruger skal vurdere, om man fra august vil betale de 100-150 kr, der har været på tale som månedlig afgift, må man optælle de gange, man rent faktisk har glæde af TV-S. Det bliver vel til en gang eller to om ugen, afhængig af ens normale TV-forbrug, og så er beløbet ikke så lille endda.

Der er nok ingen tvivl om, at kanalens vej til mange seere kunne gå over en endnu større dækning af superligafodbolden, men om dette kan forenes med investorernes erklærede mål om at præsentere så mange sportsgrene som muligt, er svært at sige. Man kunne med fordel skære det overflødige fyld bort, og bruge pengene på flere egenproducerede dokumentarprogrammer. Hvis der så bliver problemer med sendefladen, kan udsendelserne vises flere gange: Hvem sidder alligevel klæbet til fjernsynet og ser TV-S alle ugens dage? I al fald bliver det spændende at se, om kanalen fremover kan bidrage til vores allesammens superligas fremgang.

Fusionsnipserne


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 20. april 1998.