FC Krøniken
- en historie om FC København fra fødslen i september 1991 og til sommeren 1998.

Del 7

Ridser i lakken og pokalen i skabet - forår 1995

Den dårlige halvsæson i efteråret var medvirkende til at klubben nu manglede penge. Som selskab betragtet var man i lighed med mange andre danske fodboldklubber i den specielle situation, at man havde en omsætning, der var mange gange større end egenkapitalen, så klubben var skrøbelig overfor variationer i indtægtsgrundlaget. Derfor blev det i vinterpausen kun til en kontrakt med Mukremin Jasar. Jasar havde på bedste facon vist sin scoringsevner mod netop FCK i sine kampe for Fremad Amager i efteråret, men formåede aldrig at komme i nærheden af en stamplads på holdet i løbet af foråret. Eller siden hen.

Foråret blev traditionen tro begyndt med en pokalkvartfinale, denne gang ude i Herfølge, hvor FCK vandt 4-2. Denne kamp huskes for Christian Lønstrups udvisning og det første af Michael Mio Nielsens hidtidige to mål for FCK, ligesom Carsten V. Jensen scorede et af sine næsten lige så sjældne mål.

Hvor grelt det egentlig stod til med den økonomiske situation i klubben, blev klart - for alvor - i slutningen af marts måned. Sportsdirektør Frank Mathiesen havde tydeligvis spillet højt spil ved at takke nej tak til et 8 mio kroners tilbud på Christian Lønstrup fra AC Torino. Men nu manglede klubben penge. Løsningen blev at sælge en af superligaens mest spændende spillere, holdets 24 årige anfører - Allan Nielsen. Den daværende administrerende direktør, Peter Berg, sagde til Ekstra Bladet.
"Vi har ondt i økonomien... Det er den direkte årsag til salget. Brøndby bød så stort et beløb, at vi simpelthen ikke kunne sige nej. En klub må sælge og købe, når det er muligt. Sådan har vi det også hos os."

I udtalelsen gemte sig det virkelige chok for mange omkring klubben. Man solgte ikke bare sin anfører, man solgte ham til ærkefjenden og den primære konkurrent, Brøndby. Oveni gik rygterne så på, at man fra Brøndbys side havde forstået at udnytte panikken i FCK til at tvinge prisen ned til 1 mio + en andel af fortjenesten fra et eventuelt videresalg. Et beløb som Ekstra Bladet vurderede som langt under den pris, som FCK selv har købt Allan Nielsen for hos OB i sin tid.

Konstateres bagefter kunne ihvert fald, at Brøndby-træneren Ebbe Skovdahl var en tilfreds mand. Han havde længe haft Allan Nielsen på ønskelisten. Efter købet udtalte han til BT.
"Den gennembrudshidsighed jeg længe har eftersøgt på den centrale midtbane, får jeg nu. Uden at forklejne nogen af vores mange talentfulde unge spillere, har vi savnet en type med overblik og strategi til tage ansvar."

I den københavnske trup var stemningen en ganske anden. Træner Benny Johansen var ikke taget med på råd ved salget og han var rasende.
"Vi står foran to vigtige pokalkampe og kæmper netop nu for at finde os selv i Superligaen, så meget mildt sagt er jeg dybt skuffet over, at ledelsen sælger så vigtig en spiller som Allan Nielsen. Han er ikke kun holdets anfører, men også en top-professionel type, der går i spidsen.", sagde han til Ekstra Bladet. Hovedpersonen selv, Allan Nielsen, var også lettere overrasket over henvendelsen.
"For tre uger siden havde jeg overhovedet ikke tænkt på at skifte klub. Men pludselig var tilbudet der. Og pengene kan FCK åbenbart godt bruge.", forklarede han i BT.

Til klubbernes næste møde var FCK-fansenes dom over den gode Nielsen dog meget klar: "Allan Judas", stod der på medbragte flag. Omend den i efterrationaliseringens lys forekom en anelse unuanceret.

Spillemæssigt og resultatmæssigt var foråret på det jævne. Det dårlige efterår havde forlængst elimineret klubben fra mesterskabsstriden, en duel mellem AaB og Brøndby, og efterhånden som resultaterne haltede i det tidlige forår, forduftede også medaljechancen og muligheden for at nå europæisk fodbold ad den vej. Derfor valgte man naturligt helt at satse på den eneste tilbageværende mulighed for succes - pokalturneringen. I semifinalens to kampe skulle man møde AaB. Først hjemme i København, hvor man vandt 2-0 i en kamp hvor nordjyderne havde det meste af spillet, men københavnerne fremviste en forbløffende effektivitet foran mål. De to scoringer blev sat ind af Christian Lønstrup og Per Frandsen.

Ved den kamp var der endvidere afsked med den hidtidige sportsdirektør Frank Mathiesen. Han havde straks efter salget af Allan Nielsen også "strøget sig selv af lønningslisten", som Ekstra Bladet konstaterede, og overgik til et job som agent i Divisionsforeningens nystiftede bureau for spillersalg, DanPlayer A/S. Jobskiftet skulle dog ikke ses som nogen yderligere besparelse på den i forvejen belastede konto, blev det understreget fra klubbens side, selvom der ikke blev ansat nogen efterfølger på sportsdirektørposten. Den blev istedet delt mellem den hidtidige administrerende direktør, Peter Berg, og træner Benny Johansen. Således blev KB-manden Peter Berg en slags daglig leder og kontakt til bestyrelsen med Harald Nielsen i spidsen.

Med den gode ballast fra Parken rejste man til returkamp i Aalborg, vel vidende at man ville komme ud for et enormt pres. Heldigvis spillede Per Poulsen denne dag sin bedste kamp for FC København, og som det så ofte sker, når en målmand har en rigtig god dag, formåede Poulsen efterhånden at pille troen fra AaB-angriberne. Resultatet forblev 0-0 og københavnerne var klar til sin første pokalfinale.

Pokalfinalen blev, som traditionen byder det, spillet Kristi Himmelfartsdag. Modstanderen var 1. divisionsmandskabet AB, der overraskende havde slået OB i sin semifinale. Endnu mere overraskende var det nok, at man havde besejret Brøndby i kvartfinalen, og derved tidligt havde forpurret muligheden for hvad der publikumsmæssigt kunne kaldes "ønskefinalen" mellem FCK og Brøndby.

Det stod nu klart, at det ville blive svært at tiltrække mange tilskuere, men dog også at F.C. København havde betydelig bedre chancer for at spille europæisk for tredje år i træk. Til den solrige Cup-finale mødte 20.550 op (de første officielle tal omtalte 17.000, men det blev justeret senere). Hovedparten af tilskuerne var FCKere, hvoraf de mest støjende blev placeret på Ekstrabladstribunen. AB havde dog samlet et helt pænt kontingent tilskuere, når man tog i betragtning, at holdet ikke havde været i bedste række længe. Kommentator Flemming Toft fra TV2 mente, at det måtte være alle skabs-ABerne, der nu var sprunget ud. Samtidig med pokalsuccesen deltog AB i kampen om oprykning til superligaen, som det senere skulle vise sig, de ikke nåede dette år.

Giro Cup 1995

Hvor Per Poulsen spillede sin bedste FCK-kamp i semifinalen tog Carsten V. Jensen over i finalen. Han spillede forrygende som offensiv igangsætter og fik senere fortjent prisen "Årets Pokalfighter". Selve kampen blev relativt hurtigt en temmelig ensidig forestilling. Allerede efter 12 minutters spillede bragte FC København sig foran på et hovedstød af Christian Lønstrup. Efter pausen scorede Lars Højer Nielsen to gange, en gang på frispark til 2-0, et mål der definitivt punkterede kampen, og til 4-0 i et dribleturssammenspil med Michael Johansen afsluttet med et elegant lob. De to andre målscorere i 5-0 sejren var Iørn Uldbjerg og Michael Johansen, der efterfølgende var ganske mukken over at være vraget i startopstillingen. Faktum var at klubbens første pokaltitel var i hus og det var den kommet ganske overbevisende vis. 
"Spillerne har bevist, at de kan stå for et enormt pres. Det gør dem til professionelle spillere og ikke de luksusspillere, som de er blevet beskyldt for at være.", sagde Benny Johansen efter sejren til BT. Samtidig rettede titlen en del op på, hvad der hidtil havde været en noget mislykket sæson. En Europa Cup-billet var igen sikret og direktør Berg godtede sig bagefter og mente, at klubbens økonomi nu var sikret. Det var den dog langt fra, skulle det senere vise sig.

I begyndelsen af juni fik træner Benny Johansen et i økonomisk betragtning flot tilbud om at træne Al Rayyan Sport Club - mesterholdet i Qatar. Denne gang blev det så definitivt, hvad der sådan set allerede var sket et år tidligere, og så alligevel ikke. Benny Johansen forlod FC København, med et mesterskab, sølvmedaljer og en pokaltitel på kontoen. Hans sidste kamp på bænken blev den relativt nye opfindelse, DHL Cup, et møde mellem mestre og pokalvindere som skulle danne en naturlig afslutning på sæsonen. Den kom den dog aldrig til, hverken dette år eller siden hen. Men Benny Johansen fik en sejr at rejse til den arabiske halvø på, omend der måtte omkamp til, før et noget tømmermændsramt mesterhold fra Aalborg gav sig.

I pressen foregik samtidig spekulationerne om hvem den nye træner skulle være. Landet var gødet til noget ekstra. I et tidligt interview fra BT den 3. juni havde Peter Berg udtalt:
"FC København søger kvalitet - ikke en discountløsning på den måske vigtigste post i klubben."

Og den første seriøse kandidat dukkede frem midt i juni og var svensker. Han hed Hans Backe og blev senere træner for denne sæsons danske mestre - AaB. Ifølge BT takkede Backe dengang nej til FCK af familiære grunde. Et par dage senere i forbindelse med sidste runde i Superligaen dukkede så et nyt udenlandsk navn op. På tilskuerpladserne i den totalt udsolgte Parken til opgøret mod Brøndby sad englænderen Mike Walker, med en trænerfortid i Norwich City og Everton. Heller ikke her viste der sig at være bid, muligvis fordi han blot var på spillerudkig, og som juni var ved at rinde ud, kom navnet så. Den nye træner blev hverken svensker eller englænder. Han hed Michael Schäfer og var dansker og kom fra Lyngby, hvor han - mere eller mindre - var blevet vraget. I hvert fald var Schäfers kontrakt ikke blevet forlænget og selvom han stadig havde et halvt år af sin tid i Lyngby tilbage, lykkedes det at finde en slags mellemløsning for de to klubber. Han flyttede ind til FC København med øjeblikkelig virkning på en halvårskontrakt, inden han skulle tiltræde en anden kontrakt hos AB. Ved nytår.

Kvalitet eller discountløsning, tja...!


Slutstillingen i superligaen, forår 1995. Slutspil

Kampe V U T Målscore Points
AaB 14 7 4 3 30-13 31
Brøndby 14 6 3 5 21-18 29
Silkeborg 14 6 3 5 23-16 24
AGF 14 7 2 5 21-23 24
Næstved 14 5 4 5 21-22 23
FC København 14 5 4 4 21-28 22
Lyngby 14 5 1 8 20-28 21
OB 14 3 3 8 17-26 21

Fra efterårets grundspil havde de 8 hold taget det halverede antal points med til foråret

 

Idealopstilling forår 1995

Per Poulsen
Ole Tobiasen, Michael Mio, Diego Tur
Carsten V. Jensen/Morten Nielsen, Lars Højer, Michael Johansen, Christian Lønstrup, Iørn Uldbjerg
Per Frandsen
Martin Johansen

Træner: Benny Johansen


FC Københavns målscorer for foråret 1995

I alt

Superliga

Pokalturnering

Per Frandsen

8

5

3

Christian Lønstrup

7

5

2

Lars Højer Nielsen

6

4

2

Morten Falch

2

2

Carsten V. Jensen

2

1

1

Martin Johansen

2

2

Michael Johansen

2

1

1

Michael Mio Nielsen

1

1

Diego Tur

1

1

Iørn Uldbjerg

1

1

Alle resultater fra forår 95

12/03/1995 Herfølge - FC København 2-4 Pokal
19/03/1995 FC København - Næstved 2-1 Superliga
26/03/1995 Lyngby - FC København 1-0 Superliga
02/04/1995 AaB - FC København 2-2 Superliga
09/04/1995 FC København - AGF 2-2 Superliga
13/04/1995 FC København - AaB 2-0 Pokal
17/04/1995 Brøndby - FC København 2-3 Superliga
21/04/1995 FC København - OB 1-1 Superliga
30/04/1995 Silkeborg - FC København 4-1 Superliga
03/05/1995 AaB - FC København 0-0 Pokal
07/05/1995 AGF - FC København 3-0 Superliga
14/05/1995 FC København - AaB 0-4 Superliga
21/05/1995 FC København - Lyngby 3-2 Superliga
25/05/1995 FC København - AB 5-0 Pokal
28/05/1995 Næstved - FC København 3-2 Superliga
03/06/1995 FC København - Silkeborg 2-2 Superliga
11/06/1995 OB - FC København 1-2 Superliga
18/06/1995 FC København - Brøndby 1-0 Superliga
21/06/1995 Aab - FC København 1-2 DHL Cup

Fortsættes...


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-2000
Sidste rettelse: 30. januar 2000