25.10.98: Herfølge-F.C. København 2-3 (1-1)

11: 0-1 Thomas Thorninger
40: 1-1 Jimmy Kastrup
54: 1-2 David Nielsen
80: 2-2 Bo Henriksen
94: 2-3 Martin Nielsen

Tilskuere: 3.071

Dommer: Jan Hald (0)

F.C. København (3-5-2): Michael Stensgaard (8) - Kim Madsen (7), Piotr Haren (7), Michael Mio (6) - Niclas Jensen (8), Peter Nielsen (8) (78: Martin Nielsen (8)), Lars Højer (8), Bjarne Goldbæk (8), Thomas Rytter (9) - David Nielsen (9) (83: Todi Jónsson (4)), Thomas Thorninger (7) (77: Henrik Larsen (4))

Tilbage igen efter torsdagens eufori. Udsendte 'Nipser var så heldig at være i London torsdag aften, og det var svært at se hvordan både fans og spillere skulle kunne matche den begejstring, der blev lagt for dagen dér. Især på en råkold, blæsende og regnfuld eftermiddag i en trist lille landsby. Men det skulle gå meget godt.

Ser I, undertegnede har efterhånden oparbejdet et ret grundigt afsky over for Herfølge og hvad det står for. Det er de mange nedture mod det hold. Det er det faktum, at man ikke kan spille ordentlig bold mod så mange knokkelspillere. Det er Ole Mørchs evige klynken om, at "vi har jo ingen ressourcer og kun klubfølelsen at tære på", når de i virkeligheden har en bred trup og en solid erhvervsstøtte, og deres ledelse er lige så ambitiøse som alle andre. Det er deres elendige stadion, hvor det altid blæser. Det er deres gyselige dragter. Det er ja, det er mange ting.

I dag var forholdene hæslige og skandaløse på den forblæste, lave og absolut ikke overdækkede endetribune, hvor vi altid står. Da vi kom fossede regnen ned, og hele tribunen var omgivet af mudder; mine bukser ligner en speedwaykørers i dette øjeblik. Men da jeg så forsøgte at få adgang til hovedtribunen for et ekstrabeløb (enhver udsendt 'Nipser betaler med glæde en tier for at kunne dække kampen ordentligt for læserne) fik jeg at vide af en eddikesur kontrollør, at så måtte jeg betale igen, uanset at jeg havde betalt via Fan Clubben allerede. Sådan er den bondske griskhed.

Så jeg og min notesblok fandt en nogenlunde acceptabel plads for enden tæt ved en højttaler, hvis man kan bruge det ord om de skramlende blikdåser, der er. Men det skulle fedt hjælpe. Komikken steg efter fem minutter, da hovedtribunen pludselig genlød af Eric Gadds slatne popnummer 'The Right Way', og tilskuerne begyndte efterhånden at synge "Sluk for musikken!". En speakerstemme efterlyste en vis Elektriker-Claus, og åbenbart fandt de ham, for musikken forsvandt. Men Claus fik samtidig taget livet af måltavlen, højttalerne og stadionuret, som var ude af drift i et kvarter. Amatør. En lettelse, at han ikke også slukkede lyset på denne første dag med vintertid.

Mens Claus baksede med ledningerne skete der stort set intet på banen, og det mest underholdende var et Jakup Mikkelsen-udspark, som han ramte så skævt op i vinden, at han var ved at give hjørnespark. "Du ligner Mogens Krogh", lød tilråbene, men for at være fair var vores egen Stensgaards udspark også ret elendige, ikke mindst da det blæste meget kraftigt på kryds af banen. Men som vi også så i torsdags må Michael til at træne den detalje.

Derfor spærrede vi øjnene op, da Thorninger stak ned i den anden ende efter en lang bold, huggede til og scorede. Det var ikke til at se live, men i tv ser Mikkelsen helt fejlplaceret ud; Thomas satte den i det korte hjørne, hvor Mikkelsen burde have stået.

F.C. København spillede ellers ikke specielt godt på det tidspunkt, men stod godt bagved. Medvinden gav ikke de store fordele, for på kanterne kom de dybe stikninger som regel til at blæse ud over linierne. Men så længe den ene, der ligger godt, giver en scoring...

Men allerede da kunne man se en ting helt klart: David Nielsen er i fantastisk form lige nu. Det er næsten umuligt at sige nok positivt om ham i dagens kamp. Han sled og slæbte, tit i forsvaret, og Herfølges backs kunne overhovedet ikke få fat i ham. Der var hælafleveringer fra umulige positioner, der var sindssyge sprinter og en enestående fightervilje. Han virkede overhovedet ikke præget af torsdagens kamp, og det gjorde i øvrigt ingen af spillerne.

Claus havde åbenbart fået skiftet en sikring, så strømmen kom tilbage, og stadionspeakeren, som lyder som Herr Schwann i Matador, kunne fortælle om Brian Jensens startskud til 'Den Gule Skandale' - BIF's eklatante fiasko mod Europas Værste Hold. Humøret var blændende nu, og regnen var holdt op. Herfølge var ude af kampen, og spillet kørte, Niclas spillede Thorninger fri, men han glemte at skyde; Goldbæk skød fladt og meget hårdt, og Thorninger var ved at nå riposten.

Det var helt mod spillets fordeling, at Herfølge så kunne udligne efter et hjørnespark, hvor Jens Madsen med et flot saksespark spillede Jimmy Kastrup helt fri; han scorede via overliggeren. Og den dybt provokerende og usympatiske Kastrup, der begik nogle småsvinske frispark hele kampen igennem og var ved at komme i klammeri med Lange Kim, fejrede ved hånligt at løbe hen og hovere foran FCK-tribunen. Med sin ubehagelige opførsel og sit hæslige hår med lyse striber minder han mig frustrerende om en anden spiller med et attitudeproblem. Ja - det er Strudal.

Kort efter springer den berygtede dommer Jan Hald over grænsen mellem det utilfredsstillende og det direkte fornærmende og skandaløse, og på den side af grænsen blev han resten af kampen. Goldbæk satte en flot og ren skulder ind i bedste Bundesligastil, og fik en advarsel for sit besvær. Samtidig fik en blå-gul lov til at møge Rytter ind i et reklameskilt uden at få kort. Det skulle blive værre.

Halvlegen sluttede med at Højer satte et frispark lige over mål, hvor den evindelige Kastrup lavede sin ufine og usportslige finte med at spærre for hans tilløb, i Strudalstil. Hvor pragtfuldt, at vi ikke behøver lave den slags eller have spillere af hans type i vores trup. Anføreren forsøgte at fjerne ham og så ud som om han gerne ville stikke ham en flad.

Så pausen; og mine pausenotater fortæller om for meget spil på tværs af banen, og især for mange hasarderede afleveringer på tværs i den uberegnelige blæst. Defensivt havde Piotr været meget velplaceret og solid, og Lange Kim meget suveræn i tacklingerne; men netop de to var slemme til at satse på farlige afleveringer. Offensivt var især Goldbæk god i første halvleg, og Højer er unægtelig mere boldsikker og kreativ end Hemmingsen på sin plads. Og en anden halvlegsnote: FCK-fans smider stadig for mange flasker ind på banen. Så hold dog op med det barnlige nonsens!

Anden halvleg begyndte uden FCK-udskiftninger og i et rasende tempo. Piotr skød fladt på mål, og skuddet blev rettet af; Mikkelsen fik meget imponerende bolden vippet op på overliggeren. Kort efter, i femte minut, var Goldbæk igennem og blev på groveste vis kantet; men Hald vinkede "Spil videre" på den mest provokerende måde. Få sekunder efter så det ud som om han kompenserede os ved at snyde Herfølge på lige så hårrejsende vis. Nu havde han forpasset chancen for at få et positivt tal i karakter, men han var ikke færdig.

Og så scorede David. Med hæmningsløs energi løb han efter en lang bold, som hoppede over Steven Lustü, tog et træk til højre og scorede lige foran os; og løb så ud til fansene og jublede med en attitude, som jeg ikke kunne tyde som andet, end at han elsker at være i FCK og elsker de fans, der følger ham og klubben. Se billederne: han gik simpelthen amok.

Nu blev kampen langt bedre. Indtil den halve time havde FCK fine chancer, Anføreren, Niclas, David, og selv Kim Madsen havde gode forsøg. Og spillet kørte. Rytter var storartet på højrekanten, og den centrale midtbane var så godt organiseret, at Herfølgespillernes manglende boldsikkerhed gav resultat i bunker af fejlafleveringer.

De havde dog farlige forsøg stadigvæk, hver gang på kontra, det ene et skud på ydersiden af stolpen. Men vi sad på det hele - dog overgået af dommer Hald, der nu var kørt helt af sporet og tillod den ene svinestreg efter den anden. Jeg synes at kunne huske, at noget lignende skete i Herfølge sidste år, hvor denne Hald også var 'dommer', og hvor Morten Nielsen måtte bæres ud. Han har ikke grebet om selv de mest basale regler, og han burde sættes til at dømme seriefodbold. Skandaledommer? Ja, og også det andet.

Begge hold skiftede ud, Ole Mørch som før med alle tre på en gang og Kim Brink gradvist i det sidste kvarter. Det hjalp mest Herfølge, for Larsen, Martin og Todi fik desværre sænket det ellers rasende tempo, FCK spillede i. Opspillet blev omstændeligt igen, og Herfølge var straks farlige igen. Og ti minutter før tid var det en af reserverne, Bo Henriksen, der scorede efter, naturligvis, et kontraangreb.

Og det er rystende, men der er tale om en klar dommerfejl, da der kort forinden blev begået frispark mod Mio, selvfølgelig af Jimmy Kastrup. Hald lod det passere, og nu var det svært igen. Især da David lige efter målet blev pillet ud, noget som hverken han eller ret mange fans var enige i. Herfølge var såmænd lige ved at komme foran.

Men så fire minutter inde i overtiden (lyder det bekendt?) skete miraklet. Vi fik forbløffende nok frispark i højre side, som Goldbæk tog, han lagde ind over, bolden blev headet væk, og Martin Nielsen ramte den udenfor feltet med den smukkeste, reneste og hårdeste helflugter, som kilede sig 100% perfekt ind i øverste målhjørne. Sæsonens flotteste mål, måske, og afrundingen på en af de største FCK-uger nogensinde. Straks efter fløjtede Hald af.

Spillerne gik meget passende bersærk i jubelscener, og specielt David, der kom springende ind fra bænken, var helt elektrisk. Og det samme skete selvfølgelig bag målet. Trøjerne kom igen flyvende, og vi tog glade hjem, da bussen endelig fik forladt de mudrede markveje. Endnu en stor oplevelse!

Fusionsnipserne


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 26. oktober 1998.