Fodbold i Kina (21/09/98)

Som en fortsættelse i serien fodbold i andre lande, kommer her en lille historie fra Kina.

Meget langt fra superligaen, og ikke mindst fra FCK, tumler jeg lidt rundt i Kina. Da jeg havde et længere stop i universitetsbyen Nanjing fandt jeg det selvfølgelig naturligt at lure på de lokale fodboldforhold.

Stadion blev bygget til OL i 1988 da Kina var sikre på værtsby rollen. Det blev som bekendt Soul der nappede OL det år, så derfor ligger der et stort atletik og fodbold stadion i Nanjing.

Jeg var ikke helt klar over hvem de lokale helte skulle møde. Men det var kinesisk 2. div og hjemmeholdet var ubesejret i et år, hvilket gav hysteriske forhold på stadion. Det kostede lidt mindre end 15 danske kr. + lidt flere kinesiske albuer at nå frem til en billet. Køkultur eksisterer heller ikke i kina. Jeg kom en time før kick off, hvor der var samlet små 5000 mennesker der alle larmede. Ingen sang, bare larm. Det gjaldt om at overdøve sin sidekammeret. Folk havde medbragt horn, trompetter, grydelåg alt hvad der gav lyde fra sig. Det gav en decibelstyrke som til en Prodigy-koncert. Da jeg ikke sagde noget af bare benovelse over den meget larm, der vidste sig at skulle blive endnu værre, kom en kineser hen og gav mig et horn med indskriften Korea 2002. Jeg kunne ikke bare stå der lydløs. Jeg truttede lidt i hornet, der gav lyde fra sig som ville gøre end lyngbyfan misundelig. Der ankom flere og flere mennesker til stadion og mit gæt er vel end små 20.000 var samlet da kampen blev fløjtet i gang, der var dog ingen fans fra udeholdet. I Kina er det ikke kun fanafsnittet der giver lyde fra sig, det er alle på staion. Så der er virkelig sat vand over...

Selve kampen foregik dog ikke så hektisk. Teknisk, taktisk og underholdningsmæssigt mindede det mere om end håndboldkamp uden mål. Med bunker af fejlafleveringer, dumme frispark og flere høje bolde end til en skotsk 4. div kamp. Engang imellem prøvede de dog at spille teknisk, men de kunne ikke følge med tempoet. Det gav mange dålige tæmninger og endnu flere boldtab.

Og så skete det utænkelige Nanjing tabte 0 - 1, hvis skyld kan det være andre end dommeren. Nanjing holdets "hekse" dokter overfaldt ham med sin lægetaske og tilskuerne bombede ham med vandflasker (der blev kun solgt vand på stadion). Dommeren måtte eskorteres væk af politet i en bil. Men da bilen ville ud fra stadion blokerede de mest fanatiske fans porten. Til stor glæde for resten af publikum. De bidrog med at tænde bål rundt omkring på tribunerne, hvilket hidsede folk endnu mere op. Der var hunde, politifolk med knipler og skjold. Da en brandbil, der havde holdt på løbebanen omkring fodbold arenaen, begyndte at køre mod menneskemuren af fans ,der blokerede udgangen for dommerbilen, blev vi andre tilskuere ekskorteret ud fra stadion af militæret.

Det der nok chokerede mig mest var det naturlige forløb af det hele. Mange af politimændene gik og pillede bussemænd og en engelsktalende kineser fortalte mig det skete hver uge i Kina. Efter det hele var jeg glad for at være FCK fan i lille Danmark, og at der nok går et stykke tid før jeg skal se fodbold i Kina igen.

Philip Belling Magnussen, Kina.


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 21. september 1998.