Fusionsnipser til finsk fodbold II

Søndag den 30.08. Klokken nærmer sig 15 og deres udsendte sidder på Pizza Hut for lige at få lidt mad inden kampen. FCK spiller mod de Brøndby IF, men stemningen er ikke helt i top. Deres udsendte plus en anden FCKer befinder sig nemlig i Tampere, Finlands næststørste by med 175.000 indbyggere, som ligger 200 km nord for Helsinki. Klokken 16.03 finsk tid (15.03 dansk tid) prøver vi første gang at få fat i en, der er i Parken. Han svarer (selvfølgelig) ikke. 47 minutter og ca . 15 opringninger senere kommer vi endelig igennem. Goldbæk har netop scoret til 1-0 og larmen i mobiltelefonen er ulidelig. Gennem hele anden halvleg ringer og ringer vi. Da vi endelig kommer igennem er det eneste vi kan høre igennem telefonen et jublende "Vi vandt, vi vandt" råb halvvejs overdøvet af hele nedre C (antager vi) som råber "God tur hjem".

Således opmuntret begav deres udsendte sig ud til Tammela stadion for at se den ene af de to kampe, som denne artikel egentlig handler om. Nemlig et par kampe i den finske kvalifikationsliga. Den finske liga har 2 førstedivisioner, der i efteråret splittes op i en ned- og en oprykningsturnering, og deres udsendte overværede altså et par kampe i oprykningsturneringen.

Tammela stadion er et rigtigt fodboldstadion med plads til ca. 5.000 tilskuere. Der er siddepladser hele vejen rundt, og disse pladser er klart bedre end på flertallet af stadions i superligaen (Østerbro, Lyngby, Gladsaxe, Silkeborg etc.).

Den første kamp stod mellem de lokale helte FC Ilves og Pyry Nokia. Det var en forholdsvis velspillet kamp, der endte 6-2 til FC Ilves. De spillede hurtigt kombinationsspil mod et typisk kontrahold, der dog havde en forward, der gav deres udsendte minder om legendariske Manne. Udeholdet var fuldstændigt udspillet og sejren var fortjent.

Onsdagen efter var deres udsendte igen på plads. Denne gang stod kampen mellem FC Ilves og KTP. Hvor vi havde følt os godt underholdt til den første kamp var den anden kamp en stor skuffelse. De lokale helte tabte 0-2 i en uskøn kamp, der mindede os om, at det faktisk er ishockey, der er den store sport heroppe. Grimme frispark og slåskampe på midtbanen var højdepunkterne.

Tilskuertallet til den anden kamp var 1.426 (ca. lige så mange som til den første). Der var ingen stående fans og heller ingen slagsange. Det hele var begrænset til høje enkelttilråb, så stemingen på stadion var ikke overvældende.

Generelt var niveauet ikke overvældende. Alle tre hold ville nok kunne klare sig i den danske første division, men ville ikke kunne rykke op i superligaen. Så også i finsk fodbold er der langt mellem de næstbedste og de bedste, som i Finland er repræsenteret ved HJK Helsinki, der netop har kvalificeret sig til Champions League, via en sejr over Metz. Det var især tempoet, der ikke var overvældende, men også spillernes teknik var ikke specielt god. Dette kunne man specielt se i modtagningerne og tæmningerne, hvor bolden meget tit røg fra spillerne. Deres udsendte fandt dog 2 spillere som FCK helt sikkert burde overveje at købe. De scorede nemlig begge to på "rangaistuspotku", der er finsk for straffespark!! Her har FCK jo har en meget stor svaghed i år.

Prisen på kampene var 40 mark (ca. 50 kr) for pladser på hovedtribunen og 30 mark (ca. 38 kr) på alle andre tribuner. Mht. forplejningen kostede en kop kaffe kun 5 mark (ca. 6,50 kr) og en øl 12 mark (ca. 15 kr).

Dem der læste udsendte nipsers sidste rapport fra finsk fodbold kan måske huske, at der da ikke blev solgt øl på stadion. Det gjorde der her, men sålænge man havde en øl i hånden skulle man pænt blive bag en indhegning nede i hjørnet. Der måtte heller ikke ryges på tribunen! Hvis disse ting skulle indføres i Parken ville der nok blive et større ramaskrig.

Når alt kommer til alt var det dog igen en oplevelse at se hvordan fodbolden trives uden for Danmark. Deres udsendte vil igen opfordre alle til, at når de er ude af landet, så ligge at kigge lidt på fodbolden. Også selvom det ikke lige er den italienske serie A. Fusionsnipserne modtager ihvertfald meget gerne et referat om det.

Deres udsendte nipser i ufrivilligt eksil i Tampere


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 9. september 1998.